Programma

Meditatiegroep

We komen in het nieuwe seizoen vanaf 14 september 2022 tot 1 juli 2023 elke week op woensdag samen. 
Je bent van harte welkom tussen 18.45 en 19.00 uur in de Kruiskapel van de Nicolaïkerk. De ingang is aan de zijkant van de kerk (aan de kant van het Centraal Museum). Je kunt in stilte plaatsnemen in de kapel.  

Meditatieve cultuurreis

Zuid-Limburg: religieuze kunst

Datum: 13 t/m 16 oktober 2022

We maken een reis door de tijd als we oog in oog zullen staan met unieke en deels controversiële religieuze kunst uit de 2e eeuw, de 8e eeuw, de 12e eeuw en de 20e eeuw.

Daarbij leren we enkele onbekende lokale heiligen kennen. Naast kunst is er tijd voor meditatie en wandelen. We verblijven in het abdij-hotel Rolduc. Aantal deelnemers is max 24. Er zijn voor deze reis nog enkele plekken vrij. Voorafgaand is er op 15 september een voorbereidingsavond.

Neem voor informatie of aanmelding contact op via de contactgegevens van deze website.

Filmmiddag "Adam, waar ben je?"

Datum: zondag 27 november 2022, 12.30 uur
Nicolaasdwarsstraat 14, Utrecht (Tuinzaal)
Entree 10 euro t.b.v.  Oekraïense families en  dekking productie.

 

Deze filmdocumentaire geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos, het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De monniken leiden een leven van introspectie, afzondering en gebed. Sinds 1990 nam het aantal monniken en novicen drastisch toe. Dit dankzij de instroom van vaak afgestudeerde jongeren uit het voormalig Sovjetblok. Het waarom ontdek je in de film.

Het is een uitzonderlijke, visueel rijke en unieke beschouwende documentaire over de monniken en hun leven in een wereld die niet beheerst wordt door de klok. Prachtige beelden van de natuur, de ritmes van de seizoenen en de toewijding van de monniken, hun beproevingen, pijn en saamhorigheid die je raken tot in je ziel.
De film van  van de Oekraïense producer Alexander Plyska en cineast Aleksandr Zaporoshchenko heeft diverse nominaties en prijzen in de wacht gesleept. In 2019 won hij de Grand Prix van het Internationale filmfestival ‘’Pokrov’’.  De filmmaker zal de film zelf inleiden.
De film is in het Nederlands ondertiteld.

Bekijk de Trailer

Retraite/kloosterweekend: Benedictijnen Sint Willibrordsabdij Doetinchem

Datum:  10-12 maart 2023 
(Nog onder voorbehoud. Informatie volgt.)
De Abdij wil een rustpunt zijn in de hectische maatschappij, voor eenieder die daar behoefte aan heeft. Christelijke Spiritualiteit is de grondslag van onze monnikengemeenschap. De Kapel is iedere dag geopend, en alle gebedsdiensten zijn vrij toegankelijk.

Berlijn-reis: de spiritualiteit van Bonhoeffer

Datum:  mei 2023

In Berlijn op zoek naar sporen van Bonhoeffer’s spiritualiteit.

Stadswandelingen, musea, kerken, persoonlijke spiritualiteit èn ontspanning. Voorafgaand: twee voorbereidingsavonden met korte meditatieve teksten uit o.a. Verzet en Overgave en een film over het leven van Bonhoeffer.

Waar we nog meer aan denken

Ons werkplan voor 2022-2023 focust op het bevorderen van een cultuur van stilte in en om de Nicolakerk. Deze wordt georganiseerd en geoefend, zodat het naast woord en muziek en belangrijke pilaar kan worden onder het dak van de kerk. Filmbesprekingen, lezingen, stiltewandelingen, bibliodrama kunnen in de toekomst tot de mogelijkheden behoren. Dat geldt ook voor de volgende ideeën.

Kunstproject Geheimenissen
Een mystagogische installatie rond 'het levensgeheim' door 2 jonge kunstenaars en een geluidstechnicus.

Vespers in de stijl van Iona
Viermaal per jaar op de tweede zondag van de maand, besloten met een maaltijd in het koor of de kosterij. M.m.v. een kleine zanggroep.

Allerzielen voor rand- en buitenkerkelijken
In de binnenstad van Utrecht. Tijd voor herinnering en troost.
Locatie van het Huis voor de ziel

Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 9 te Utrecht • www.nicolaikerk.nl
Activiteiten vinden plaats in de kerk zelf of in één van de zalen, tenzij anders vermeld.