Meditatiegroep

We komen dit seizoen vanaf 20 september 2023 tot eind juni 2024 elke week op woensdag samen met een kleine onderbreking van half december tot half januari. 
Voor wie nieuw is zal er op 20 september extra uitleg zijn over het mediteren.

Je bent van harte welkom tussen 18.45 en 19.00 uur in de Kruiskapel van de Nicolaïkerk. De ingang is aan de zijkant van de kerk (aan de kant van het Centraal Museum, de vroegere kosterij). Je kunt in stilte plaatsnemen in de kapel. Aanvang klokslag 19.00 uur..
NB De meditatie op 29 november is in de kapel van het Simonshuis aan de Maliesingel 64.


Naast de reguliere meditaties weten groepen ons ook te vinden voor meditaties in de kapel  op een ander moment van de week. Neem bij interesse contact op via het contactformulier.

Retraite/kloosterweekend: wordt vervolgd

Van  10-12 maart 2023 vond een kloosterweekend plaats in de Snt Willibrordsabdij in Doetinchem. Christelijke Spiritualiteit is de grondslag van deze monnikengemeenschap. De Abdij wil voor eenieder die daar behoefte aan heeft een rustpunt zijn in onze hectische maatschappij. De Kapel is de hele dag geopend, en alle gebedsdiensten zijn vrij toegankelijk. 


Tijdens deze retraite leefden we mee met het ritme van de monniken.  Andere onderdelen waren stilte, wandelen, mediteren en gesprekken onderling en met de gastenbroeder. Ieder kon hierin een eigen ritme vinden en de balans zoeken. 

Na afloop van het weekend gaven deelnemers aan dat dit soort weekenden voor herhaling vatbaar zijn. Hou de website in de gaten voor een volgende retraite. 

Berlijn-reis: de spiritualiteit van Bonhoeffer 

Een groep van 20 deelnemers heeft zich van 5 t/m 12 mei 2023 in Berlijn laten inspireren door Bonhoeffer’s spiritualiteit van verzet en overgave. Het was een indrukwekkende reis langs de vele gedenkplaatsen die er zijn over WO2, zowel van de Holocaust, het Nazisme als het verzet. Vooral de plekken die verbonden waren aan Bonhoeffer maakten indruk, bijv. zijn ouderlijk huis, de kerken waar hij diende of waar medestanders samenkwamen.
Het verzet verbond mensen binnen en buiten de kerk, en had veel gezichten. Als voorbereiding op de reis was er o.a. een leeskring over het boek Verzet en Overgave en is een speelfilm vertoond over het leven van Bonhoeffer.
Programmaboekje Berlijnreis 

Binnen het programma van het Huis voor de Ziel wordt nagedacht over een volgende Inspiratiereis, op zijn vroegst in 2024.

Documentaire: 'Adam where are You'

Het Huis voor de ziel verleende in 2023 meerdere keren medewerking aan de vertoning van deze film.
 

Deze Oekraïense documentaire geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos.  De documentaire geeft een beschouwende, visueel rijke waarneming van een wereld waar de tijd niet door de klok wordt beheerst. We zien gelovige mensen die helemaal opgaan in hun werk en gebed, met ook hun beproevingen en pijn.  De beelden van de monniken raken je in je ziel . Dit alles in een ritme omgeven door een prachtige natuur. 

Programma

Waar we nog meer aan denken

Ons werkplan voor 2022-2023 focust op het bevorderen van een cultuur van stilte in en om de Nicolakerk. Deze wordt georganiseerd en geoefend, zodat het naast woord en muziek en belangrijke pilaar kan worden onder het dak van de kerk. Filmbesprekingen, lezingen, stiltewandelingen, bibliodrama kunnen in de toekomst tot de mogelijkheden behoren. Dat geldt ook voor de volgende ideeën.

Kunstproject Geheimenissen
Een mystagogische installatie rond 'het levensgeheim' door 2 jonge kunstenaars en een geluidstechnicus.

Vespers in de stijl van Iona
Viermaal per jaar op de tweede zondag van de maand, besloten met een maaltijd in het koor of de kosterij. M.m.v. een kleine zanggroep.

Allerzielen voor rand- en buitenkerkelijken
In de binnenstad van Utrecht. Tijd voor herinnering en troost.

Locatie van het Huis voor de ziel

Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 9 te Utrecht • www.nicolaikerk.nl
Activiteiten vinden plaats in de kerk zelf of in één van de zalen, tenzij anders vermeld.